Rólam

3 Zónás Anatómiai Reflux Párna – feltalálásának története

Juhász Levente vagyok, a reflux párna feltalálója.
2009 áprilisában refluxos lettem, utólag már ezen nem is csodálkozom.

A refluxom kialakulásának OKA: Az ehhez vezető út.

A saját vállalkozásomban dolgozom, jóval többet mint napi 8 órát. A stressz az életemben, mint mindenkinél, már alapjelenség. Egész nap ülök a számítógép előtt, több óráig nem eszem, pedig korog a gyomrom, még ezt megcsinálom, még ezt megnézem… Majd hirtelen megeszem 1 perc alatt szinte rágás nélkül a félnapi étel mennyiséget, mert az evés időpocsékolás. Természetesen evés közben is számítógépet bámulom. Ezután ülés közben összegörnyedve nyomom a teli hasam.

Napközben nem tudtam odafigyelni az étkezések betartására, viszont este mikor hazamentem vacsoránál rendesen bepótoltam az elmaradt mennyiséget. Utánna egy kis szénsavas. Majd hirtelen elálmosodva, lefeküdtem aludni.

Éjszaka rémálmok gyötörtek. Gyakran arra ébredtem, hogy égő érzésem van a gyomorszájam fölött, és savas, fémes ízű a szám. Most már tudom, hogy ez az érzés a reflux szövődményeként fellépő nyálkahártya gyulladás az oesophagitis.

Volt úgy, hogy ilyenkor már nem is feküdtem vissza, ültem az ágy szélén. Ébredés után kóma szerű fáradtság jelentkezett, borzasztó közérzet, savas szájíz, smirglis felületű nyelv, krákogás, torokköszörülés, köhögéssel küszködtem.

Egész nap tompa fáradtság volt rajtam, állandó aluszékonysággal küszködtem, figyelem és koncentráció csökkenéssel szembesültem. Az autóvezetés maga volt a pokol, állandó alváskényszer, tompultság. A napi munkateljesítményem 20% és 80% között ingadozott.

Bizonyos ételek fogyasztásánál éreztem csak égő érzést a gyomorban( gyomorégés ) pl, kávé, paradicsom, csokoládé. Ezektől felerősödött a rossz közérzetem, és erős szájszárazság jelentkezett.

Háziorvoshoz mentem, aki a tünetek alapján elküldött gyomortükrözésre, ahol megállapították a refluxot, és a gyakran velejáró rekeszizom sérvet. Innentől féléves gyógyszeres kezelés következett. Változtatni kellett az étkezési szokásaimon, naponta többször eszem és egyszerre csak keveset, hogy ne táguljon ki a gyomrom.

Igyekeztem mindent megtenni a reflux ellen és betartani az orvosi utasításokat:

 • szedtem a gyógyszert
 • megváltoztattam az étkezési szokásomat, 5-6 szori étkezésre ettem meg azt a mennyiséget, amit máskor egyszerre fogyasztottam el
 • testsúlycsökkentés: 120 kg voltam, és mivel futni a mai napig nem szeretek, beiktattam a napi 1-1,5 óra sétát, ez sokat segített
 • nem étkezem közvetlen lefekvés előtt 2-3 órával. ( de néha azért még előfordul )

Változás:

 • Gyógyszertől csökkentek a reflux tünetei
 • Étrend változtatástól nem feszült a gyomrom,a reflux diéta alkalmazásával jobb lett a közérzetem
 • Lefogytam közel egy év alatt 30 kg-ot, így 90 kg alá kerültem, melyet még tartok most is.

Sajnos a gyógyszerek is csak nappal tudtak segíteni, ők sem tudták a gravitációt legyőzni. Így a gyomorsavam az éjszaka folyamatosan visszafolyt a nyelőcsövembe, kialakult a nyelőcső gyulladás. Már csak ezt az éjszakai reflux tüneteit kellett megoldanom. Emeljem meg a fejvégem.

Most jön a csattanó:

Cégem ugyanis párna, paplan gyártásával foglalkozik, ezért úgy gondoltam, hogy gyerekjáték lesz készítenünk egy fejvég megemelő párnát, amire, ha ráfekszem tuti, hogy a savam a gyomorban marad. Hát ez nem jött be, egyszerűen egyetlen egy variáció sem volt jó.

1. Próbálkozás

Először több párnát egymásra rakva próbáltam meg aludni, de ezek szétcsúsztak és kiestek a fejem alól az éjszaka folyamán.

2. Próbálkozás

Ezután egy vastagabb paplant hajtottam négyfelé, hogy ez majd ez majd jó stabil lesz, de ez is mindig szétcsúszott.

3. Próbálkozás

Készítettünk egy db óriás párnát,amibe olyan sok töltetet kellet beletenni, hogy kő kemény lett, így képtelenség volt rajta aludni.

4. Próbálkozás

Szereztem egy ék alakú szivacspárnát, rátettem egy párnát, hogy tartsa a fejemet. A párna természetesen még éjszaka kiesett a fejem alól, így reggelre kimerevedett a nyakam. Alvás közben folyamatosan lecsúsztam az ék párnáról, így a savam is visszafolyt. míg reflux oesophagitis alatt a reflux szövődményeként fellépő nyálkahártya gyulladást értjük.

A sok próbálkozás feldühített, és nem hittem el, hogy nincs megoldás. Én a szakember, Én a párnagyártó nem tudok egy olyan párnát kialakítani ami megfelelő. Elkezdtem hát gondolkozni, mik is az igényeim?

 • Emelje meg a felsőtestem deréktól
 • Legyen a fejvég legalább 15-25 cm magas
 • Ne csússzak le a párnáról alvás közben
 • Ne essen ki a fejem alól a kispárna, tartsa meg fejemet, és a nyakamat is
 • És mivel háton és oldalt is szeretek aludni, a vállamat ne nyomja oldalfekvéskor
 • Ne is legyen túl kemény, ne is legyen túl puha

Így sokadik próbálkozásra sok kényelmetlen alvás és folyamatos tesztelés során megszületett a

3 Zónás anatómiai reflux párna

Úgy gondolom ez a párna lett a végleges, tökéletes, egyszerű megoldás a reflux kezelésére. Mivel sehol nem láttam még ilyen speciálisan kialakított reflux párnát, ezért a szabadalmi hivatalnál levédettem. Ezzel is tudom garantálni, hogy csak a megfelelő minőségben legyártva kerüljön a reflux és gyomorsav betegségben szenvedők ágyába. Kívánom, hogy sok embernek segítsen ez a párna, hogy teljesebb, minőségi életet tudjon élni.

Van még egy pár jó tanácsom, ami nekem bevált:

 • Kerüld a szoros ruházatot, pl használj hózentrógert!
 • Teli gyomorral ne hajbókolj!
 • Igyál étkezés után zsálya teát!
 • Ha nem tudod megtenni, hogy ne egyél későn, akkor legalább használd a reflux párnát!
BŐVEBB INFORMÁCIÓ A REFLUX PÁRNÁRÓL