Barion Pixel

Nincs olyan kisbaba a világon, aki kezdetben ne büfizné vissza a táplálék egy részét. Függetlenül attól, hogy anyatejet, vagy tápszert fogyaszt, ez mindenképp megtörténik. Különösen a közeli hozzátartozók hajlamosak ezt könnyedén venni és megjegyezni milyen édesen bukik. A dolog hátterében két dolog áll. Egyrészt a babák gyomra még kicsi és nem bírja a mennyiséget. Másrészt, a születés után, jó néhány hónapig még gyengébb záróizommal (gyomorszáj) rendelkeznek, mint a felnőttek. A kis gyomrukból a táplálék és a sav, a nyitott záróizmon keresztül visszaáramlik a nyelőcsőbe. (Ez a reflux.) Végül az elfogyasztott tej, vagy tápszer a szájukon, vagy az orrukon távozik. Legkésőbb egy éves korra, de általában korábban, a folyamat megszűnik. Addig viszont sok babánál nagyon komoly gondokat, betegségeket, veszélyes szituációkat eredményezhet.

Íme 5 tünet, ami arra utal, hogy a babát a reflux kínozza:

1. A baba súlygyarapodása megáll, esetleg veszít a súlyából!

Egyszer csak azt vesszük észre, hogy akár anyatejjel, akár tápszerrel próbálkozunk, a pici többet büfizik vissza, mint amennyit megevett. Egy idő után sír és tiltakozik az evés ellen, egyszerűen nem kell neki semmi. Súlyosabb esetben, hirtelen azt látjuk, hogy a büfi színe más, véres. Ezek sajnos mind a kialakuló nyelőcsőgyulladásra utalnak.

a pici többet büfizik vissza, mint amennyit megevett

2. Gyakori fülgyulladás, arc- és homloküreg-gyulladás!

Ezeket a betegségetek más is kiválthatja, de nagyon gyakran a háttérben a reflux áll. Ennek az az oka, hogy a gyomorsav, illetve savas gőz nem csak a nyelőcsövet (nyelőcsőgyulladás), de a légutakat is képes felmarni. A kisbabák immunrendszere és szervezete még gyengébb, így a folyamat hamarabb lezajlik, mint a felnőtteknél!

3. Görcsök, feszülés!

Sajnos a reflux idegrendszeri tünetekkel is járhat! Nem ritka, hogy a babák mereven tartják magukat. Megfeszítik a nyakukat és karjaikat, nem tudnak mozdulni!

4. Megváltozik a baba széklete!

Amennyiben kialakul a nyelőcsőgyulladás, az nagyon gyakran vérzik is. Nem csak a büfibe, de a székletébe is bekerül, mert a vér lefelé is csorog. Ha a baba széklete sokkal sötétebb, szinte fekete, akkor azt a vér színezte meg!

5. Köhécselés, légzés kimaradás!

A baba köhögését, sőt a különböző légúti megbetegedéseket is kiválthatja a reflux. A rendszeres felmaródás okozhatja a torok kaparását, sőt tüdőgyulladást is! A legveszélyesebb viszont a légzés kimaradása. Ez lehet nagyon rövid, de ijesztő. És sajnos lehet hosszabb is. Szélsőséges esetekben a kisbaba el is kékülhet és lassulhat a szívverése! Nagyon kell vigyázni, nehogy még komolyabb baj legyen!

Amennyiben valaki a fenti tünetek bármelyikét is észreveszi a kisbabáján, azonnal forduljon orvoshoz!

A tünetek egy része mögött számos egyéb betegség is állhat. Ezen kívül egy-egy köhécselés, vagy egy kis puffadás mindenkinél előfordul. Ennek ellenére jó tudni, hogy mit okozhat és mihez vezethet a reflux. Nyugodtan rá is kérdezhetünk a jelenségre az orvosnál, hogy még tisztább legyen a kép.

Evés után várjuk meg a büfit

Néhány dolog nagyon sokat segíthet a reflux ideje alatt. Az első, hogy ne etessük túl a babát, akkor sem, ha lassabban gyarapszik a súlya, mint szeretnénk! Próbálkozzunk inkább gyakrabban, de kisebb mennyiséggel! Evés után természetesen várjuk meg a büfit és még azután se tegyük le rögtön aludni! Végül a másik kiemelten fontos dolog, hogy etetés alatt a baba megfelelő testhelyzetben legyen, semmiképp se vízszintesen! Ebben remek segítség lehet a reflux párna csecsemőknek!

A reflux párna csecsemőknek az etetés alatt és azután is a megfelelő, függőleges testhelyzetben tartja a babát. A gyomortartalom és sav így akadályba ütközik, csökken a bukások lehetősége. Ezen kívül a párna kényelmes, színes és vidám. Tegyünk egy próbát és könnyítsük meg a baba és a magunk számára is az első hónapokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük