Barion Pixel

Az esetek többségében a krónikus orrnyálkahártya-gyulladást a náthához, influenzához, vagy az allergiához szokták kapcsolni. Most viszont bizonyítást nyert, hogy a betegség kialakulásában komoly szerepe lehet a refluxnak.

Mi az a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás?

Orrmelléküregeknek nevezzük az arcüregeket, a homloküreget, az ékcsonti- üreget és a rostacsontok általi részt. A teljes orrüreget, illetve a melléküregeket borító nyálkahártya nagyon érzékeny. A baktériumok és vírusok általi fertőzésekre, valamint az allergénekre is azonnali duzzanattal reagál. Ezek a duzzanatok azután a levegő és a váladék útját is elzárják. Ez okozza az orrdugulást, majd később az arc- és homloküreg gyulladást is.

Krónikus orrnyálkahártya-gyulladás, más néven CRS esetén a nyálkahártyán lévő duzzanat képtelen lelohadni. Általában 12 hétig tartó orrdugulás (gyulladás) után diagnosztizálják, de az okok feltárására sok esetben még tovább kell várni. Legkönnyebb természetesen a megfázásos tüneteket és az abból adódó gyulladást kezelni. Ha nem ez a gond, akkor jöhet egy komolyabb kivizsgálás és az allergia teszt. Jó néhány páciensen ez sem segít, így jött a képe a reflux.

Fontos megjegyzés!

 Az orrdugulásra nagyon sokan használnak különböző orrcseppeket és orrsprayket. Ezzel egészen addig nincs is baj, amíg betartják a tájékoztatókban szereplő adagolási elveket. A többség viszont elfeledkezik erről és egy hétnél tovább alkalmazza a szert. Ez veszélyes! Hosszútávon az orrcseppek már nem lelohasztják, hanem generálják a nyálkahártyában lévő duzzanatokat. Ideig-óráig segítenek, de aztán jön a vérbőség, az erek kitágulnak és az orr újra eldugul. Függőség alakul ki, amit egyrészt nagyon nehéz kezelni, másrészt elfedi a korábbi és még meglévő betegségeket. Legyünk óvatosak!

Az orrdugulásra nagyon sokan használnak különböző orrcseppeket és orrsprayket.

Miért okozna a reflux orrdugulást?

A refluxot a társadalom a gyomorégéssel azonosítja. Ez érhető, hiszen maga a betegség a gyomor savas visszafolyását takarja. Emiatt sokaknak ég és fáj a gyomra, ám a betegség számtalan egyéb kellemetlen tünetet is kiválthat. Gyakran előfordul, hogy valaki kizárólag mellkasi fájdalomra, kaparó torokra, vagy nehéz légzésre panaszkodik. Ilyenkor beszélünk néma refluxról, melyet rendkívül nehéz diagnosztizálni.

Vízszintes testhelyzetben a gyomorból kiáramló sav, illetve savas gőz feljut egészen a szánkig. Ami ennél is rosszabb, hogy nagyon könnyen átszivárog a légutakba is. A savas gőz útja során mindenhol felmarja a nyálkahártyákat. Ez alól természetesen az orrüregeket borító kifejezetten érzékeny nyálkahártya sem kivétel. Az igazság az, hogy amennyiben a sav ide is eljut még könnyebb a dolga. Ez az oka annak, hogy valaki előbb tapasztal orrdugulást, mint például állandó gyomorégést.

Meglepő bizonyíték!

Norvég kutatók 46 CRS-ben szenvedő és 45 egészséges embert vizsgáltak. Egy teljes napon, vagyis 24 órán kersztül pH-mérést végeztek. Ugyanezt a mérést használják a reflux diagnosztizálása során. A pH-mérés azt jelenti, amire gondolunk, vagyis a sav értékének vizsgálatát. A CRS-es páciensek körében jóval gyakoribb volt a reflux betegség, mint a másik csoportban.

Erre a tényre az elmúlt napokban ráerősített dr. Augusztinovicz Mónika (fül-orr-gégész, allergológus, immunológus) beszámolója is. Azt mondta, az elmúlt években egyre több betegénél tapasztalja, hogy a nyálkahártya-gyulladás hátterében a reflux, néma reflux áll.

Az orrdugulás megszüntetése

A norvég kutatók és a magyar doktornő is egyet ért abban, hogy CRS esetén a kiváltó okot, jelen esetben a refluxot is kezelni kell!

A reflux elleni védekezésben, az étkezési szokások megváltoztatásán túl a kulcsot az alvás jelenti.

A reflux elleni védekezésben, az étkezési szokások megváltoztatásán túl a kulcsot az alvás jelenti. Olyan fekvő helyzetet kell teremtenünk, melyben a sav akadályba ütközik, ezáltal megszűnik a visszafolyás. Az orvosok azt ajánlják, hogy döntött pozícióban, a felsőtestet megemelve aludjunk.

A reflux párna pontosan azt nyújtja, amire egy refluxosnak szüksége van! Megemeli felsőtestet, a teljes nyelőcsövet, így a kellemetlen panaszok megszűnnek. Más termékekkel és módszerekkel ellentétben, a reflux párna nem csúszik ki alólunk és folyamatosan biztosítja a stabil tartást. Emellett, speciális anatómiai kialakításának köszönhetően a kényelmes fekvést is garantálja! Használjuk a relux párnát, hogy a sav a gyomorban maradjon!

herbafill-3-zonas-anatomiai-reflux-parna

3 Zónás Anatómiai Reflux Párna

Szeretnék többet tudni a reflux párnáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük