Barion Pixel
A Mikulást mindenki várja. Legyen szó kicsikről, nagyokról, vagy még idősebbekről, egyaránt jól esik egy kis meglepetés. Az üzletek ilyenkor tele vannak édességgel és mindenféle finomsággal. Nagyon nehéz megállni, hogy az ember ne kívánja meg amit lát, különösen akkor, ha az egész család vidáman nassol. A refluxosok számára viszont pont a csoki az egyik tiltott élelmiszer. De vajon valóban így van ez? És ha igen, akkor mivel pótolhatjuk? A reflux (GERD), vagyis a gyomor savas visszafolyása nagyon sok kellemetlen tünettel jár. Az egyik legkevésbé tolerálható része viszont az, hogy milyen sok dologról kell lemondania a betegeknek a javulásuk érdekében. Azért, hogy fenntartsanak egy normális állapotot, többek között el kell hagyniuk, illetve csökkentetniük kell a kávé, a citrusfélék és a csokoládé fogyasztását. Pedig pont ezek azok az alapanyagok, amelyeket szinte mindenki rendszeresen fogyaszt. Egy átlagos Mikulás csomag mindenképp tartalmazza a sok-sok csokit és néhány darab mandarint. Adódik a kérdés, mit kaphat akkor egy refluxos? Most mutatunk néhány ötletet, hogy senki ne maradjon ki a jóból!

1. Fehér csokoládé

A csokoládé sok hasznos összetevője mellett, sajnos metil-xantint is tartalmaz. Ez az a vegyület, ami kifejezetten káros a refluxosokra. A gyomorszáj még inkább elernyed, így a sav és a gyomortartalom könnyebben áramlik vissza. Vagyis a vegyület gyakorlatilag generálja a betegséget és annak tüneteit. A refluxosok kapjanak inkább egy jó minőségű fehér csokoládét. Ez valamivel biztonságosabb, de ebből se fogyasszon a beteg túl sokat egyszerre! A csokoládé metil-xantin tartalma kifejezetten káros a refluxosokra.

2. Friss gyümölcsök

A mandarint, narancsot és minden egyéb magas sav tartalmú gyümölcsöt érthető módon mellőznünk kell a reflux esetén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kerülhetne a Mikulás csomagba friss gyümölcs. Jó választás lehet a banán, akár egy darab és a körte. De mókás és hasznos finomság egy ananász befőtt is.

3. Aszalványok

A reflux betegek pont úgy fogyaszthatnak aszalt gyümölcsöket is, mint akárki más. A legegészségesebb választás az áfonya, vagy az alma. Előbbi kicsivel magasabb árkategóriába esik, de kis kiszerelésben is kapható. Utóbbitól, vagyis az almától sok refluxos tart, néha feleslegesen. A lényeg, hogy olyan fajtát válasszunk belőle, ami kevesebb savat tartalmaz, kevésbé savanyú. Az aszalt almaszirmoknál a kockázat még kisebb.

4. Zabkeksz

A zab az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbb élelmiszer. A reflux betegek is bátran fogyaszthatják. Választhatunk egyszerű korpás kekszet (zabkorpa), vagy picivel édesebb zabból készült vastagabb kekszeket is. Nem fogjuk megbánni! A zab az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbb élelmiszer, a reflux betegek is bátran fogyaszthatják!

5. Kölesgolyó

Ugyan a kölesgolyó már nem édesség, de remek nassolnivaló. Egészséges és valóban tápláló gabona. Bátran fogyaszthatja együtt is a család, a gyerekek is szeretni fogják. Az egyetlen, amire figyeljünk, hogy ne sózzuk túl, ha lehet, maradjunk a natúr verziónál.

6. Rizs, búza pufi

A puffasztott rizs és búzaszeletek is kellemes meglepetéseket tartogatnak. Elsőre azt gondoljuk, hogy ízetlen furcsaság, de ez tévedés. Sós és édes verzióban is kapható, bár a kakaómasszával a refluxosoknak óvatosnak kell lenniük. A rizs és búza pufik is jó nasik, nyugodtan fogyaszthatjuk egy vékony szelet csirke, vagy pulyka sonkával is.

7. Tejes nasi

Egy alacsony zsírtartalmú tejből készült finomság nagyszerű ajándék egy refluxosnak is. Ez lehet puding, túrókrém, vagy gyümölcsjoghurt. Mindössze arra kell figyelni, hogy a csomag összekészítése előtt a hűtőben maradjon. Most csak néhány ötletet mutattunk, de a lényeg, hogy a refluxoshoz is bátran jöhet a Mikulás. A csomagot/csomagunkat színesíthetjük még különböző ropikkal, esetleg egy teljes kiőrlésű lisztből készült muffinnal is. Ilyen meglepetéseknek gyerekek és felnőttek is nagyon örülnek.

8. Reflux párna

Azért, hogy a reflux betegek öröme még nagyobb legyen, beszéljük rá a Télapót egy reflux párnára is. A reflux párna nagyon kényelmes fekvést és tünetmentes éjszakákat biztosít a betegeknek. Stabil anatómiai kialakítása a legmegfelelőbb pozícióban támasztja meg a felsőtestet. A nyelőcső megemelkedik és így akadály képződik a gyomorsav előtt. Megszűnik a gyomortartalom és sav visszaáramlása, ezáltal a kellemetlen panaszok is. Hozzon a Mikulás reflux párnát is, hogy sav valóban a gyomorban maradjon!
herbafill-3-zonas-anatomiai-reflux-parna

3 Zónás Anatómiai Reflux Párna

Szeretnék többet tudni a reflux párnáról