Barion Pixel

A fejlett nyugati országok lakosságának jelentős része küzd valamilyen gyomor, vagy bélbetegséggel. Ezek közül leggyakoribb a reflux, mely időnként már minden második embert érint. A hiba sajnos főként az életmódunkban van. Állandó rohanás és harc az idővel, ez jellemzi a mindennapjainkat. Egyre gyakrabban kapjuk azt a tanácsot, hogy tanuljunk meg meditálni, relaxálni és lélegezzünk mélyeket. A kérdés csak az, hogy kinek van erre ideje?

A meditálással és a különböző légzésterápiákkal kapcsolatban az egyik legnagyobb tévhit, hogy órákig kell csinálni. Az emberek többsége azért nem próbálkozik ilyesmivel, mert azt gondolja, hogy nincs és nem is lesz rá ideje. A meditálás azonban sokféle jelentéssel bír. Valakinek az ima, valakinek a testmozgás, valakinek pedig a zene hozza el az áhitott nyugalmat. Ebben nem is szeretnénk állást foglalni. Van viszont két légzőgyakorlat, amik rövid idő alatt elsajátíthatóak és sokat segítenek a reflux elleni harcban. A legnagyobb előnyük pedig, hogy elég őket néhány percig alkalmazni naponta!

Hasi légzéssel a sav ellen!

A helyes hasi légzés elsajátítása hosszú távon is nagyon előnyös. Egyrészt bármikor, bármilyen körülmények között végezhető és megnyugtat. A másik előnye, hogy megerősíti a renyhe rekeszizmunkat, így a gyomorsav és a gyomortartalom sokkal nehezebben folyik vissza a nyelőcsőbe. Magyarul enyhül és ritkul a reflux. Ezt egy amerikai kutatás is igazolta, melyben enyhe és közepes tünetekkel rendelkező reflux betegeket vizsgáltak. A résztvevők már 9 hónap alatt jelentős mennyiségben csökkentették a gyógyszeradagjaikat.

Hogy csináljuk?

A hasi légzés elsajátítása először fekve a legkönnyebb, de ezt követően más körülmények között is bátran alkalmazható. A gyakorlat pusztán arról szól, hogy nagy levegőt veszünk, de nem csak a mellkasunkba, hanem a hasunkba is. Érdemes először elalvás előtt megpróbálni. Először csak lélegezzünk néhány percig a megszokott módon, aztán tegyük a tenyerünk nyitott ujjakkal a mellkas és has fölé, vagyis a rekeszizomra. Vegyünk úgy levegőt, hogy a hasunk kezdjen el emelkedni. Ezt mutatja majd, ha a kisujjunk és a gyűrűsujjunk is elkezd emelkedni. A legegyszerűbb, ha kezdetben nem is figyelünk a levegővételre, csak kitoljuk a hasunkat. Ha légzés közben toljuk ki, akkor automatikusan bekerül a levegő is.

A hasi légzés elsajátítása fekve a legkönnyebb

Pusztán ezt kell ismételgetnünk és kész, ennyi! Meg is tanultuk a helyes hasi légzést anélkül, hogy észrevettük volna. Nem megerőltető és nem fárasztó. Napi néhány perc és a rekeszizmok szép lassan elkezdenek erősödni. Akkor is jó módszer, ha napközben leszünk idegesek. Nagyon hamar el tudjuk így terelni a figyelmünket és pillanatok alatt megnyugszunk!

Jóga módszer!

A második gyakorlat sem bonyolult és csak egy hajszállal kényelmetlenebb, mint az ágyon feküdni. Öljünk le valahová egyenes háttal, ez lehet a föld, vagy akár a kanapé széle. Néhány percig (szintén) lélegezzünk a megszokott módon, nyugodtan. Ha úgy érezzük, hogy sikerült egy kicsit ellazulni, akkor a levegő kifújása után, húzzuk be hasunk, amennyire csak tudjuk és közben ne vegyünk levegőt. Aki már 10 mp-ig bírja az nagyon ügyes és bármennyire is furcsa, sokat tett magáért. Ismételjük meg még néhányszor a gyakorlatot, közben nyugodtan tartsunk szünetet és kész. A rekeszizmok újfent erősödni kezdenek.

Jóga módszer

Ezzel meggyógyulunk?

A két légzőgyakorlat természetesen semmilyen körülmények között sem helyettesítheti az orvosi előírásokat és a kezelést! Az viszont tény, hogy ha napi 5-10, majd 10-20 percet tudunk szánni ezekre legalább elalvás előtt, akkor a rekeszizom valóban jobban teljesít majd. Az állandó edzésnek hála könnyebben tud majd összezárni. Fontos, hogy ettől függetlenül is ügyeljünk az étkezésre és az alvásra, hiszen csak így van igazán értelme. Miután „megdolgoztattuk” az ellustult rekeszizmot, aludjunk a reflux párnán!

A reflux párna nem csak azért jó, mert rajta fekve is kényelmesen lélegezhetünk hasból. A termék, már önmagában is gátolja a gyomorsav és gyomortartalom visszafolyását. Kifejezetten a reflux betegek igényeinek figyelembe vételével készült anatómiai kialakítása, a megfelelő szögben emeli meg a felsőtestet. Használata során a nyelőcső lesz a természetes akadály, a sav képtelen visszaáramolni. Megszűnnek a felmaródás okozta kellemetlen panaszok, a köhögés és a fájdalom. A reflux párna nyugodt alvást, valódi feltöltődést garantál!

herbafill-3-zonas-anatomiai-reflux-parna

3 Zónás Anatómiai Reflux Párna

Szeretnék többet tudni a reflux párnáról