Tünetek

Reflux betegség

Gastroesophageal reflux disease (GERD)

Nappal a gyógyszerek tudnak segíteni, de alváskor a savas visszafolyás ellen Reflux párna használata ajánlott!
Álló vagy ülő helyzetben a gravitáció segít megakadályozni a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Ez megmagyarázza, miért rosszabbodik a visszafolyás, amikor a beteg lefekszik.

A reflux ma már népbetegség, kialakulhat minden korosztálynál nemre és korra való tekintet nélkül. Sajnos nagyon sokan együtt élnek a tünetekkel, nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a panaszoknak, kevesen fordulnak orvoshoz. A tünetekhez az emberek hozzászoknak, ráfogják helytelen étkezési szokásaikra, stresszel teli rohanó életvitelükre. Öngyógyító tevékenységbe kezdenek, és a betegség súlyosbodása esetén fordulnak csak orvoshoz.

Az alábbi információk segítséget nyújtanak a megelőzéshez, a betegség és a tünetek idejében történő felismeréséhez, a betegség kezelésének lehetőségeiről. A tünetek észlelésekor mindenképpen forduljon szakemberhez.

Mi a reflux?

A reflux (visszafolyás), a savas, maró gyomornedv és enzimek visszaáramlása a gyomorból a nyelőcsőbe. Ez akkor következik be, ha a nyelőcső alsó záró izma nem zár rendesen. A gyomor nyálkahártyája megvédi a gyomrot az általa termelt sav okozta károsodásoktól. Mivel a nyelőcsőnek nincs hasonló nyálkahártyája, a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav és az enzimek károsodást, nyelőcső gyulladást okoznak. Így az állandó irritációnak kitett nyelőcső nyálkahártyáján hegesedések maradnak vissza a savval érintkezett részeken, ezek a hegesedések kikeményednek a nyelőcső elveszíti rugalmasságát kialakulhat a barett szindróma, majd a továbbiakban a nyelőcső rák.

Rekeszizomsérv

Reflux betegségre jellemző tünetek érezhetőek rekeszizom sérv kialakulásakor is, és sajnos a két betegség gyakran párosul.

A rekeszizom választja el a mellkasüreget a hasüregtől, és ezen keresztül halad a nyelőcső a gyomorba. Rekeszizomsérv esetén a gyomorrész feljut a rekeszizom nyílásán, becsípődik, fájdalmat és további panaszokat okozva.

A gyomorégés oka:

Ha a gyomorszáj nyitva marad, a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe és felmarja. A nyelőcső belső felületén lévő nyálkahártya nem tud ellenállni a gyomorsav maró hatásának, ezért jelentkezik az égő, maró érzés a gyomorszáj tájékán, illetve a szegycsont mögött.

Milyen tényezők növelik a reflux betegség kialakulását?

 • megnövekedett has űri nyomás hatása (túlsúlyosság, ülő munka, szűk ruha, terhesség)
 • légúti betegeknél erős, gyakori köhögés

Egyes gyógyszerek csökkentik a nyelőcső alsó záróizom tónusát (bizonyos asztma és angina ellenes szerek, nyugtatók) és ilyen hatásúak bizonyos ételek is például a zsír, csokoládé, alkohol, és a mentol.

A lefekvés előtti étkezés, illetve szénsavas italok tágulásra késztetik a nyelőcső záróizmát, feszítik a gyomrot.

A gyakori alkoholfogyasztás, dohányzás, túlzott kávéfogyasztás, egyes ételek pl. csokoládé akadályozzák a záróizom működését, növelve a visszafolyás kialakulásának esélyét.

A reflux tünetei:

Legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, mely általában étkezés, vagy lefekvés után 1 órán belül jelentkezik, de ilyen tünet a maró érzés a torokban, gyomorszáj-táji fájdalom, émelygés, savas büfögés, savanyú, keserű íz a szájban, hányinger, nyáladzás.

Ébredés után nagyfokú, tompa fáradtság érzése, mely egész nap végig kísérhet.

Refluxra utaló jelek lehetnek még a felpuffadt arc, és a szem körüli erős ráncok, a lepedékes nyelv.

A fenti tünetek időnként mindenkivel előfordulnak, de a reflux betegség csak akkor merül fel, ha a panaszok hetente több alkalommal, illetve hosszabb ideig előfordulnak.

Néma Reflux

Sok embernél nem jelentkeznek a refluxra jellemző savas gyomorégés tünetei. A reflux betegség ezt a fajtáját hívják néma refluxnak.

A néma reflux tünetei:

 • gombóc érzés a torokban
 • rekedtség
 • éjszakai-reggeli krónikus száraz köhögés
 • nappali gyakori torokköszörülés
 • krákogás

A néma reflux esetében a savgőzök visszaáramlásának gyakori tünete az arcüreggyulladás, torok és középfül gyulladás. A házi orvosok, és a fül-orr-gégészek már megfelelő rutinnal ki tudják szűrni a reflux jeleit, és továbbküldik a beteget gasztroenterológiai vizsgálatra.

A visszafolyó gyomorsavból felszálló savgőzök további komoly problémákat okozhatnak, tönkretehetik a fogzománcot ( a fogorvosok gyakran találkoznak ilyen tünetekkel).

A Reflux és az Asztma kapcsolata

Kutatások szerint az asztmában szenvedő betegek több mint felénél tapasztalhatók a reflux tünetei a reflux gyakorisága. A legnagyobb probléma, hogy a reflux súlyosbíthatja az asztma tüneteit, és sok asztma gyógyszer pedig súlyosbíthatja a reflux tüneteit. Ha a savgőzök átbuknak a nyelőcsőből a légcsőbe, irritálhatják, felmarhatják azt, illetve a tüdőbe bekerülve eleinte légzési nehézséget okoznak, köhögési ingert váltanak ki. Hosszabb időn át tönkretehetik a hörgőcskéket csökkentve ezzel a tüdő felületét.

A reflux és a szívinfarktus tünete

Sok olyan beteg jelentkezik a háziorvosnál, aki szúró mellkasi fájdalomra panaszkodik, ami jellemzően a szívinfarktus tünete. Ha az EKG és a további kardiológiai vizsgálatok eredményei negatívak, valószínű, hogy a reflux okozza a tüneteket.

A reflux megelőzése és kezelése

Házi módszerrel, mint a tejivás, vagy szódabikarbóna fogyasztása, illetve a panaszt enyhítő vény nélküli készítmények csak ideiglenesen csökkentik a tüneteket, panaszokat. A panaszok a következő életmódbeli változásokkal jól kezelhetők, sőt ily módon a betegség kialakulása is megelőzhető: kialakíthatunk magunknak úgynevezett reflux diétát is, ami az alábbiak betartásával könnyen kivitelezhető:

 • a nap folyamán többszöri kis mennyiségű étel fogyasztása
 • egyes élelmiszerek kerülése pl. csokoládé, paradicsom, citrusfélék, fűszeres és bő zsírban sült ételek, kávé, kelt tészták, szénsavas italok, alkohol
 • magas rosttartalmú étel fogyasztása pl: gabona, zöldség, gyümölcs

Életmódbeli változások betartása

 • étkezés után 2-3 óráig nem szabad lefeküdni
 • dohányzásról leszokás
 • túlsúly esetén a testsúly csökkentése
 • rendszeres testmozgás, akár séta is
 • kerülje a hajolgatást, a szoros ruhát vagy a szoros övet
 • reflux párna használata

Amennyiben az életmódban bevezetett változások nem járnak kellő eredménnyel, gyógyszeres kezelésre van szükség.

Csecsemőkori reflux

A csecsemőkori reflux, bukás, vagy orvosi nyelven regurgitáció a baba 1-éves korig normális jelenségnek tekinthető, amennyiben a baba kis mennyiséget büfizik fel.
Azért büfiztetik a babákat etetés után, hogy a sok lenyelt levegő ne feszítse túl a gyomrot, rontva a nyelőcső záróizom záró funkcióját.
A bukások gyakorisága a babák 6 hónapos korára fokozatosan csökken, egyre kevesebb a visszabukott étel. Ekkorra már a gyomor záróizma megerősödik.
Ha azonban a baba étvágya csökken, nagyobb mennyiségű ételt büfizik fel, fájdalmasan sír, állandósultnak légúti tünetek , veszít a testsúlyából, illetve a bukás nem csak az etetés utáni 5-15 percben történik, hanem akár egy óra múlva, akkor valószínű a reflux betegség.

Terhességi reflux

A terhes nőknél gyakori panasz a gyomorégés, savas felböfögés, az állandó hányinger, esetleg hányás. Ezeket a tüneteket gyakran a reflux betegség is előidézheti.
A kismama reflux gyakoribb előfordulásának oka a megváltozott hormonszintek által előidézett simaizom ellazulás, ami csökkenti a nyelőcső alsó záró izmának a működését. Ilyenkor csökken a gyomor mozgása is, és lassul az ürülése.
A másik ok mechanikai, az előrehaladott terhességben a has űri nyomás fokozódik ,a növekvő méh nyomást gyakorol a gyomorra, és felfelé nyomja annak tartalmát. A tüneteket tovább súlyosbíthatja, amikor a magzat már nagyon sokat mozog a méhen belül.
Ez a jelenség különösen a terhesség harmadik trimeszterétől kezdődően jelenthet problémát a kismamáknak.
Ha a kismamának a terhessége előtt is voltak refluxos panaszai vagy reflux betegsége, valószínű, hogy a terhesség alatt is súlyosbodni fog. Általában a reflux a terhesség után megszűnik. Ritkán alakul ki megmaradó reflux betegség.

Reflux Párna

Mely a reflux betegségben szenvedők részére lett kifejlesztve.

A 3 zónás anatómiai reflux párna a deréktól emeli meg a felsőtestet, így meggátolva, hogy az alvás során a gyomornedv a nyelőcsőbe visszajusson, és gyomorégést illetve rosszalvást idézzen elő.

A reflux párnában 3 zónát alakítottunk ki, melyben a kemény, nagy sűrűségű (zöld zóna) hideg-habok megtámasztják a derekat és a fejet, ezt követi a második zóna a lágy (rózsaszín zóna), mely kisebb sűrűségű hab ami elősegíti a váll kényelmes besüppedését oldalfekvésnél. Az ék alak felső részébe egy anatómiai párnaegységet építettünk be, mely megtartja a fejet, és a nyakat az ékpárnán, megakadályozva ezzel a lecsúszást.

A Reflux párna külső felülete Memory szivacsréteggel van borítva, így tökéletesen alkalmazkodik a test alakjához.

Ennek felülete 3 dimenziós masszázs kiképzésű, ezáltal kiváló fekvési komfortot nyújt.

Alvás közben érdemes a bal oldalunkon aludni, így még kisebb az esélye a sav visszafolyásnak.

Reflux és Alvás

Kutatások és vizsgálatok igazolták, hogy a reflux betegség és alvás minősége között szoros összefüggés van. Az alvás felszínessé válik, a beteg nem kipihenten ébred, teljesítő képessége csökken, állandóan fáradt és figyelemzavarral küzd.

Természetesen az alvászavart egyéb betegségek is okozhatják, ezért orvoshoz kell fordulni.

Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor haladéktalanul forduljon kezelőorvosához!

Reflux Párna

Hogy a sav a gyomorban maradjon!

Egyszerű megoldás gyógyszerek és mellékhatások nélkül

Reflux és a gyomorégés

Gyomorégés

Nyelőcső alsó záróizma (LES)

Reflux és rekeszizomsérv

Hasűri nyomás, ülőmunka, szűk ruha

Savas szájíz

Reflux rizikófaktorai

Éjszakai gyomorégés

Reflux diéta

Gyakori köhögés

Szorító mellkasi fájdalom

Terhességi reflux

Csecsemőkori reflux

Kismama reflux