Barion Pixel

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy számos hormon játszhat szerepet a reflux betegség kialakulásában. Ezek közül az egyik ilyen az ösztrogén. Ez a hormon felelős a női reproduktív rendszerének a szabályozásáért, így például a menstruációs ciklusért.

A terhesség és a reflux

De az ösztrogén az a hormon, amely terhesség idején elősegíti a magzat fejlődését az anyaméhben. Azonban az ösztrogén túlműködése is hozzájárulhat a reflux betegség kialakulásához. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén ellazítja a nyelőcső alsó záróizmát, és így lehetővé teszi hogy a gyomorsav akadálytalanul jusson el a nyelőcsőbe. Ennek következményeként érezhet a kismama gyomorégést, nyelési nehézséget és émelygést.

Hormonpótló terápia és a reflux

A hormonpótló kezelés során más hormonokkal együtt ösztrogént is adnak a menopauza hatásaitól szenvedő betegeknek. Ez a kezelés segíthet minimalizálni az olyan tüneteket , mint a hőhullámok, vagy a hüvelyszárazság. De segít a csontritkulás megelőzésében is, ami akkor fordul elő, amikor a menopauza során az ösztrogén szint lecsökken. Azonban nem csak az ösztrogén az egyedüli felelős a reflux betegség kialakulásban, hanem a progeszteron nevű hormon is.

Egy amerikai tanulmány szerint a reflux kialakulásának kockázata a kezelésre kapott ösztrogén mennyiségétől és az adagolás időtartamától is függ.

Elhízás és reflux

Már maga az elhízás is fokozott kockázati tényező a reflux betegség kialakulásában. De ami még inkább elősegíti a betegség kialakulását az a megnövekedett testzsír ösztrogén szintje. Ez a megemelkedett ösztrogén szint aztán ellazítja a nyelőcső alsó záróizmát, aminek a következményeként megnő a reflux betegség kockázata. Ez különösen a nagyobb testtömeg-indexszel rendelkező nőket érinti. Ezen lehet segíteni az egészséges testtömeg-index beállításával.

A fogamzásgátló, az ösztrogén és a reflux

Egy nemrégiben napvilágot látott amerikai tanulmány kapcsolatot mutatott ki a fogamzásgátlók szedése és a reflux között. Ugyanis a kutatók azt feltételezik, hogy a fogamzásgátlókban a megnövelt ösztrogén tartalom igenis kockázati tényezőt jelenthet a reflux kialakulásának szempontjából.

A fogamzásgátló, az ösztrogén és a reflux

Az ösztrogén mellékhatásai és a reflux

A hormonpótló terápia során és a fogamzásgátlók szedése során számos mellékhatás léphet fel, mint például a hányinger és a hányás, amik nagyon hasonlóak lehetnek a reflux tüneteihez. A fenti tünetek bármelyike súlyosabb is lehet, amit nem kell azonnal a gyomorégésre fogni. Azonban az ösztrogén hosszú távú alkalmazása fokozott kockázatot jelenthet a szívbetegségek, a stroke és a rák bizonyos formáinak kialakulásának szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük