Barion Pixel

Mindig meghatódom, ha arra gondolok, hogy a férjem mennyire jól viselte mindazt az akadályt, amelynek a végén az orvosok megállapították, hogy a reflux nevű betegségben szenvedek. Eleinte gyanakodtam megfázásra a torkomat kaparó érzés miatt, felmerült bennem laktózintolarenciára való hajlam a hasi puffadás, feszítés miatt és eljutottam majdnem a végső elkeseredés fázisába is, amikor már valami nagyon komoly betegség gondolata kezdett körvonalazódni a fejemben. Rossz közérzetem kezdte rányomni bélyegét a meghitt hétköznapokra. Mind a magánéletben, mind a munkahelyemen egyre fásultabbá, egyre ingerlékenyebbé váltam, stresszes helyzetekben pedig panaszaim felerősödtek. Később tudtam csak meg, hogy a stressz az egyik kiváltó oka lehet a reflux betegség kialakulásának.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy ő volt és van mellettem, hiszen nem tudom, hogy mi lett volna velem, ha nincs ott és szorítja a kezem, mikor a gyomortükrözésemre került a sor. Hiába mondta az orvos, hogy erre azért van szükség, mert ő csak így látja a nyálkahártya sérülésének fokát és mértékét. Biopsziás mintákat tud venni a nyelőcsőből, a gyomorból, és így kimutatható a Helicobacter pylori-fertőzés is.
 

Ettől én nem lettem nyugodtabb, a férjem arcán is láttam az aggodalmat, de mindketten tudtuk, csak így vethetünk véget annak a rémálomnak, ami már előtte több hónapja tartott. Akármit ettem, felpuffadtam, és a reklámokban hirdetett emésztést könnyítő tabletták semmit sem értek, pedig a férjem amint meglátott egy újabb ilyen készítményt a televízióban azonnal megvásárolta nekem. Anyósom pedig, aki a saját betegségeire is a gyógynövényektől remél jobbulást, átolvasott minden olyan könyvet, melyekből azt remélte megtudni, van-e olyan gyógynövény, amely segíthet az emésztési problémákkal küzdő beteg állapotán. Ugyanis utána olvasott, és azt találta, hogy a gyomorsav lekötő tabletták gyors megoldást nyújtanak ugyan, de valójában csak egy tünetet kezelnek, a valódi alapbaj megmarad. Ez pedig hosszú távon komoly betegségekhez vezethet.

A vizsgálat nem volt kellemes, és a páni félelemtől nem könnyítettem meg se az orvos, se a magam helyzetét. Utólagosan azonban elmondhatom, fájdalmat nem éreztem közben és be kellett látnom, pontos diagnózis csak ezen beavatkozás segítségével volt lehetséges. Lássuk be, az ember egy bizonyos ponton túl mindent megtesz az egészségéért, még ha korábban elképzelhetetlennek is tartotta, hogy bele menne valaha is egy efféle vizsgálat kellemetlenségeibe. Persze ettől csak a betegségem neve lett meg azonnal, a gyógyulás még váratott magára.

Eleinte úgy tűnt, hogy már sohasem leszek képes a kedvenc ételeimből akár csak egy falatot is enni. Hiába készítettem el a férjemnek a vacsorát, én szinte hozzá sem nyúltam az ételhez, mert nem csak attól féltem, hogy újra felpuffadok, de tartottam attól is, hogy éjszaka megint úgy fogom érezni, hogy a sav kaparja a torkom, reggel szinte eldugítva a felső légutakat, akár egy megfázásos betegség esetén.

De az anyósom által ajánlott gyógyteáknak, gyógyvizeknek és az orvos által felírt gyomorsav lekötő tablettáknak hála, ma már újra tudom élvezni az ételek ízét, és nincs minden étkezés után az a feszítő érzés, amitől úgy éreztem, hogy bármelyik percben szétpukkanhatok.

A férjemre azonban az étkezési szokásaim megváltoztatásában is számíthattam, ugyanis velem együtt mondott le a cukros és szénsavas üdítők fogyasztásáról, és reggelente ő is teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset eszik. Akkor is mellettem állt, amikor a kávéról kellett leszoknom. Türelemmel és megértéssel viselte el, hogyha nem úgy szóltam hozzá, azonban elviselte azokat a pillanatnyi dühkitöréseimet, amiket a napi koffeinem megvonása okozott. Igaz a munkatársaimnak sem volt könnyű hozzászokni ahhoz, hogy ebéd után nem készítem el a már szokásommá váló feketémet, de mikor megtudták az okát, akkor ők is támogatásukról biztosítottak, és ők is próbáltak jótanácsokkal ellátni.

Azonban a gondjaim ezzel nem oldódtak meg, ugyanis az éjszakai megmagyarázhatatlan fulladási, eldugulási problémáim továbbra is kínoztak. Amíg ki nem derült, hogy a reflux nevű betegségben szenvedek, addig el sem tudtuk képzelni, hogy miért riadok fel az éjszaka közepén arra, hogy nem kapok levegőt, és miért érzem a torkomban azt a kaparó érzést, és a számban azt az elviselhetetlen ízt.

Ahogy azt az orvosok később elmondták nekem, ez azért van, mert a reflux az a testi jelenség, amelynek során a gyomorsav és az emésztőnedvek a nyelőcsőbe áramolnak vissza a nyelőcső alsó záróizmának gyengesége miatt. A savas gyomortartalom nemcsak égeti és marja a nyálkahártyát, de gyulladást is okozhat a garatban, ezért könnyebben telepedhetnek meg a gyomorban a kórokozók (Helicobacter pylori, Campylobacter).

A férjem állandóan az interneten keresgél, és figyelemmel kíséri a legújabb újdonságokat, amik elviselhetőbbé teszik egy refluxos beteg hétköznapjait. Így bukkant rá egy olyan termékre, amely biztosítja, hogy végig tudjam aludni az éjszakát, és ne érezzem azt, hogy az egymásra rakott két párna ellenére is a gyomorsav marja a torkomat. Erről azonban csak egy héttel a születésnapom előtt szereztem tudomást, amikor elém állt egy csomaggal, amely egy piros masnival volt átkötve. Teljesen meglepődtem, és mondtam is neki, hogy elnézte a dátumot, én nem most ünneplem a születésnapom, de ő csak sejtelmesen mosolygott. Aztán rákérdeztem, hogy mit rejt a csomag, ő csak annyit válaszolt, hogy nyugodtan tépjem le a színes ajándékpapírt a csomagról, mert az igazi ajándék az, amit a csomagolás rejt. Megmondom őszintén, először zavartan forgattam a kezemben az ajándékomat, amíg el nem olvastam az áttetsző borítás alatt a papírt, amire az volt írva: Reflux párna.

A Herbafill ® 3 zónás anatómiai Reflux párna használatával a felsőtestet megemeljük, így meggátoljuk, hogy az alvás során a gyomornedv a nyelőcsőbe visszafolyjon, és gyomorégést illetve rossz alvást idézzen elő. A Reflux párnában 3 zónát alakítottunk ki, melyben a kemény, nagy sűrűségű hideg-habok megtámasztják a derekat és a fejet, a lágy, kisebb sűrűségű hab pedig elősegíti a váll besüppedését. A felső részébe egy anatómiai párnaegységet építettünk be, mely megtartja a fejet. A párna hőmérséklet és súly érzékeny emlékező habszivaccsal van borítva, így tökéletesen alkalmazkodik a test alakjához.

Ezért ha valaki hasonló, eddig diagnosztizálatlan tünetektől szenved, tudnia kell, bár a betegség sajnos örök életében végig fogja kísérni, de kellemetlen velejárói egészen minimális szintre szoríthatóak vissza speciális odafigyeléssel, kezeléssel: megfelelő táplálkozással, Herbafill® reflux párnájával, esetenként célzott savlekötővel és családi támogatással, szeretettel.

A reflux párnáról bővebb információkat ide kattintva kaphatsz.

Szeretnél az elsők között értesülni legújabb bejegyzéseinkről és hasznos tanácsainkról?

Ha igen akkor add meg az email címedet amelyen tudunk értesíteni téged az újdonságainkról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük