Barion Pixel

Az eozinofil nyelőcsőgyulladás (EoE) egy krónikus gyulladásos megbetegedés, amely a nyelőcsövet károsíthatja. Az ebben a betegségben szenvedő gyermekek körében végeztek el egy kísérletet, amiről nemrégiben számolt be egy amerikai tanulmány. A kísérletben 78 eozinofil nyelőcsőgyulladásban szenvedő, 1 és 18 év közötti gyermek vett részt, négy orvosi központban.

A kísérlet lényege az volt, hogy szigorú orvosi felügyelet mellett a gyermekek étrendjéből nyolc héten át kivették a tehéntejet, a búzát, a tojást és a szóját. Azért ezeket, mert úgy tapasztalták, hogy a betegek 85%-ának a tehéntej a leginkább gondot jelentő táplálkozási tényező, majd a tojás (35%), a búza (33%) és végül a szója (19%).

Ez az eliminációs táplálkozás kevésbé korlátozó, mint az ellátás hatékonyságú, hat élelmiszer-eltávolító étrend, amelyet az EoE kezelésére hagytak jóvá, ami olyan állapotot idéz elő, amelyben bizonyos élelmiszereknél abnormális immunválasz indukálódik, ami olyan tünetekkel jár, mint a hasi fájdalom vagy a hányás. A remisszió után az ételeket egyesével újból beiktatják, amíg a nyelőcső duzzanatot és tüneteket kiváltó táplálékot nem azonosítják és megszüntetik a gyermek étrendjéből. Ez egyébként egy hosszú folyamat, amely magában foglalja az endoszkópia többszöri használatát, hogy így ellenőrizzék a visszaadott élelmiszerek nyelőcsőre gyakorolt hatását.

a visszaadott élelmiszerek nyelőcsőre gyakorolt hatásának ellenőrzése

A kísérlet eredményeit összegezve a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a gyermekek étrendjéből származó ételek kizárása nagy kihívást jelentett a családok számára. A tanulmány további részében rámutat, hogy a négy élelmiszer-eltávolító étrenddel közel azonos eredményeket értek el, mint a hat élelmiszer-eltávolító étrenddel, amelyet az EoE kezelésére hagytak jóvá. Ráadásul a négy élelmiszer-eltávolító étrend esetén sokkal kevesebb időbe telik az élelmiszerek újra beillesztése és kevesebb endoszkópiára van szükség annak meghatározására, hogy mely élelmiszereket kell elkerülni. Tíz gyermek közül, több, mint hat gyerek nyolc hét elteltével elérte a szövettani tünetmentességet. Tíz gyermek közül kilenc gyereknél kikérdezés alapján, már nem tapasztalták a nyelőcsőgyulladás tüneteit, mint például a nyelési nehézséget, a hányást és az ételtől való idegenkedést.

Az eozinofil nyelőcsőgyulladás betegséget először 1995-ben írták le, és ma már a betegek számát 10.000 emberre becsülik. Az ő részükre állították össze a gasztroenterológusok a hat élelmiszer-eltávolító étrendet, amely jelenleg az EoE egyik első nem lineáris gyógyszeres kezelése, és magában foglalja a tehéntej, búza, tojás, szója, földimogyoró / dió és hal / kagyló kizárását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük