Barion Pixel

Akiknek a refluxról csak annyi ugrik be, hogy gyomorsav, bizonyára butaságnak tartják a fönti kérdést. Azok viszont, akiket ezzel diagnosztizáltak, már előre tudják, hogy miről is lesz szó. A refluxot ugyanis a legnehezebben megállapítható betegségek között tartják számon. Számos más kórral, még egy megfázással is könnyű összetéveszteni. Különösen igaz ez akkor, ha a beteg, a tüneteknek csak egyikét-másikát tapasztalja.

Mi is az a reflux?

A reflux a gyomortartalom visszaáramlását takarja. Ha a gyomorszáj, vagyis a nyelőcső záróizma valamilyen okból lazábbá, ernyedtebbé válik, akkor a gyomorban lévő sav és táplálék visszafolyik a nyelőcsőbe. Egész egyszerűen a gyomor, illetve a nyelőcső nem zár rendesen. A táplálék így már nem csak be, de ki is juthat és ami még kellemetlenebb, hogy visszafelé már a gyomorsav is kíséri.

Egyszer-kétszer mindenkivel előfordul, hogy túl sokat eszik és a záróizom nem bírja a nyomást. A refluxos betegeknél azonban ez az állapot állandósul. Önmagában a gyomorégésre is hajlamosak vagyunk legyinteni egyet, hogy biztos csak túl sok kávét ittunk aznap. Még nehezebb a helyzet akkor, ha a beteg magát a gyomorégést sokáig nem is tapasztalja. (Ezt nevezik néma refluxnak.)

Hogy jön ide a megfázás?

Ahogy említettük, a reflux során a gyomorsav is visszaáramlik a nyelőcsőbe. Közben sajnos felmarja annak nyálkahártyáját, komoly fájdalmat okozva. A savas gőz eljut a torokba és nagyon gyakran még a hangszalagokat is károsítja. Már a nyelőcsőben lévő savat is úgy érzékeljük, mintha megakadt volna valami. Folyamatosan ingerel minket a köhögés, ami lehet erőteljes száraz köhögés, vagy állandó köhécselés. Ehhez jön még egy jó erős torokfájás, esetenként mellkasi fájdalom.

Ha valaki „csak” ezeket a tüneteket tapasztalja, különösen egy megfázós őszi, téli időszak alatt, könnyedén azt hiheti, hogy elkapott valamit. Ne felejtsük el, hogy az esetek jelentős részében a nátha sem jár együtt például lázzal. A felmart torkot is pont úgy égeti minden, mint a gyulladtat. Ezen kívül előfordulhat, hogy nagy keservesen a refluxos beteg felköhög egy kis savanyú köpetet, amit tévesen slejmnek gondol.

reflux során a gyomorsav felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját, komoly fájdalmat okozva

Honnan tudhatjuk, hogy refluxunk van?

Sajnos még mindig nagyon gyakran előfordul, hogy egy refluxos beteg, a mellkasi fájdalommal például a pulmonológián (tüdőgyógyászat) köt ki. Esetleg a torok és hangszalaggyulladás veszi rá arra, hogy fül-orr-gégészt keressen fel. Olyan is akad, akinél a tünetek sokáig enyhébbek, így csak évek múlva derül ki, hogy refluxos.

Szerencsére napjainkban már az orvosok többsége is egyből számításba veszi a reflux lehetőségét. Bizonyított tény, hogy a krónikus köhögések akár 40%-a mögött is a reflux áll. Furcsán hangzik, de azok a betegek, akik a torokfájást és köhögést kénytelenek megtapasztalni bizonyos szempontból még szerencsések is.

Egyre többen tudják, hogy a megfázás és influenza ellen a legjobb módszer a pihenés, az inhalálás, a meleg tea és leves. Tény, hogy egy-egy nátha is elhúzódhat, de az, aki hetek alatt sem tapasztal semmilyen javulást, sejtheti, hogy valami más áll a háttérben. Aki esetleg hónapok óta állandóan köhög és köszörüli a torkát, előbb-utóbb fel kell, hogy keresse az orvost, hiszen ez nem normális állapot. Ugyanez igaz az állandó rekedtségre is, különösen akkor, ha már a beszéd ideiglenes elhagyása sem segít.

A reflux, vagyis a savas visszafolyás fekvő, vízszintes testhelyzetben a legrosszabb, hiszen ilyenkor minden akadály elhárul az útból. Az tehát, akinél a köhögés és fájdalom szinte csak éjszaka jelentkezik, illetve ekkor a legrosszabb, vegye számításba a refluxot! Ha jelzi ezt az orvosának, sokkal egyszerűbb lesz a jó diagnózis felállítása is. Bizonyos ételek fogyasztása után is erősebbek és kellemetlenebbek lesznek a panaszok, így ez segíthet eldönteni a kérdést.

Kezelhető-e a reflux és ha igen, akkor mivel?

A reflux enyhítésére és kezelésére általában két dolgot javasolnak. Az egyik az életmódváltás, a másik a megfelelő éjszakai testhelyzet kialakítása. Az életmódváltás főként az étkezési szokások megváltoztatását jelenti. A többször együnk, de kevesebbet elv az első, amit mindenképpen be kell tartanunk! Semmiképp se nassoljunk lefekvés előtt! Igyekezzünk kerülni a savas és puffasztó élelmiszereket! Csökkentsük a kávé és cigaretta mennyiségét! Ne vigyük túlzásba a savlekötőket, mert az nem segít, egy jó diéta (étrend) kialakítása viszont rengeteget javít az állapotunkon.

A másik tényező, amit ajánlatos azonnal megoldani, az az alvás alatti testhelyzet. Az, hogy megemeljük a felsőtestünk elsődleges, ám korántsem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük! Ha csak több párnát rakunk a fejünk és hátunk alá, az nem használ. Egyrészt, az éjszakai fordulás és fészkelődés alatt elmozdul, másrészt a nyelőcsőnek sem jó.

A reflux betegeknek stabil, de kényelmes tartásra van szükségük az alvás alatt. Olyan párna kell, ami úgy emeli meg a felsőtestünk, hogy közben a nyelőcső egyenes. Egyenes, de sré tartás, fokozatos emelkedés az, ami segít. Ezt nyújtja a betegek számára a reflux párna!

A reflux párna egy több zónából és rétegből álló, kifejezetten a betegek igényeire szabott, magyar fejlesztés. Pontosan azt az emelkedő szöget garantálja, amire szükségünk van. Ebben a testhelyzetben a sav a visszaáramlás során akadályba ütközik, így végre nyugodtan alhatunk. A gyomortartalom nem jut egyre feljebb és feljebb, a sav sem kerülhet át a légcsőbe. Megszűnik az állandó köhögési inger és irritáció. A felmaródások végre elkezdhetnek regenerálódni és gyógyulni.

A reflux párna stabilan tartja a fejet ,a nyakat és a derekat, de közben kényelmes a vállaknak, nyugodtan oldalra is fordulhatunk. A párna nem mozdul el és nem csúszik ki alólunk! Használjuk a reflux párnát, hogy a sav a gyomorban maradjon!

herbafill-3-zonas-anatomiai-reflux-parna

3 Zónás Anatómiai Reflux Párna

Szeretnék többet tudni a reflux párnáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük