Barion Pixel

Manapság a legkülönfélébb betegségek kapcsán is azt halljuk, hogy a kialakulásuk valódi oka a stressz. Ez alól sajnos a reflux sem kivétel. Erre persze sokan rávágják, hogy érthető, hiszen a mai rohanó világban az étkezési szokásaink is kifejezetten egészségtelenek. Részben igazuk van, de csak részben. A stressz ugyanis olyan belső folyamatokat is képes befolyásolni, amire nem is gondolnánk.

Tény, hogy a refluxot, vagyis a gyomortartalom savas visszafolyását számos külső tényező befolyásolja negatívan. Ilyen például az egyébként is fárasztó ülő munka, az időhiány miatti gyors étkezés, vagy a mérhetetlen kávéfogyasztás. De sorolhatnánk szinte a végtelenségig. Bizonyos esetekben viszont akkor is megmaradnak a kellemetlen tünetek, ha az előbbieken változtatunk.

Talán nincs is olyan személy a Földön, aki legalább egyszer ne tapasztalt volna gyomorgörcsöt az idegességtől. Némelyeknél a feszültség akár egész napos hasmenéshez, vagy székrekedéshez vezet. A kellemetlen tünetek között pedig ott a refluxra oly jellemző puffadás is.

A refluxra oly jellemző puffadás

A háttérben a stressz, de a kérdés az, hogyan?

Azt már régóta tudjuk, hogy a szervezet a feszült helyzeteket veszélyként értékeli. Ilyenkor a vér a meneküléshez nélkülözhetetlen testrészekbe, szervekbe áramlik. Mivel a gyomrunk nem tartozik ezek közé, így itt csökken a vérellátás. A normális emésztési folyamat felborul és lelassul. Hosszú távon ez a kellemetlen gyomor és bélpanaszok egyik oka. A másik az izmok önkéntelen, illetve szintén nem rendeltetésszerű mozgása.

A reflux, a nyelőcső és a gyomor közti záróizom nem megfelelő működése miatt alakul ki. Logikus feltételezés lenne, hogy a feszültség legalább „összerántja” a nyitott záróizmot (gyomorszájat). A valóság azonban ennek pont az ellenkezője. A stressz hatására a gyomor másik, kivezető nyílása záródik be. Ehhez jön még a lelassult emésztés, magyarán a gyomor telítődik és túlcsordul. A gyomortartalom és a sav akkor is visszaáramlik, ha előzőleg kevés és egészséges táplálékot fogyasztottunk. Jön a reflux!

Ha mindez még nem lenne elég, ma már tudjuk, hogy maga a bélrendszer is egyfajta másodlagos idegrendszerként működik. Hihetetlenül szoros kapcsolatot tart fenn az aggyal. Oda-vissza ható kommunikáció működik, vagyis egy esetleges vírus okozta bélfertőzés is okozhat negatív hangulatot az agyban. Magyarán a stressz is okozhat refluxot és érthető okokból a reflux is stresszhez vezet!

A stressz is okozhat refluxot és érthető okokból a reflux is stresszhez vezet

Régi traumák és reflux

Érdekes tény, hogy a reflux és néhány más emésztőszervrendszeri probléma (például az ingerlékeny bélszindróma – IBS) nem csak a hosszú távú mindennapos feszültség hatására alakulhat ki. Sajnos a PTSD (poszttraumás stressz szindróma), vagyis egy korábbi trauma is kiválthatja a kellemetlen tüneteket. Ezt egy meglehetősen szomorú kutatás igazolta. Azok, akik az Ikertornyok romjainak eltakarításában segédkeztek, egy idő után nagy arányban tapasztalták a reflux tüneteit. Ők voltak azok, akiknél később a poszttraumás stresszt, vagy a depressziót is diagnosztizálták.

Van-e így értelme bármin is változtatni?

Még mielőtt bárki félreértené, nem állítjuk, hogy az egészséges táplálkozás és néhány rossz szokás elhagyása nem javít a reflux betegek állapotán. Erről szó sincs, sőt. A helyes étkezési szokások rengeteget segítenek. Ha többször eszünk kevesebb és jó minőségű ételeket, már tettünk egy lépést előre! Mi mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a feszültség levezetése is rendkívül fontos!

Az első, amivel a nyomasztó terhektől megszabadulhatunk az alvás. (Ilyenkor termelődnek azok a hormonok, melyek a stressz kezelésében kiemelten fontos szerepet játszanak.) Ezt egy reflux betegnek nem könnyű megoldani, hiszen a panaszok éjszaka a legkínzóbbak. Általában azt javasolják, hogy emeljük meg a fejünk, feküdjünk egyszerre több párnán. Nos, ez nemcsak kényelmetlen, de olykor kifejezetten merész vállalkozás, ráadásul hatástalan.

Ami valóban segít, az a reflux párna. A termék úgy emeli meg a felsőtestünk, hogy a nyelőcső dőlt, de egyenes marad. A gyomortartalom és sav akadályba ütközik, így lehetetlenné válik a visszafolyás. Megszűnnek a kellemetlen panaszok, az égető érzés a mellkasban és torokban, a köhögés és a puffadás. A reflux párna anatómiai kialakításának hála még kényelmes is. A sav végre a gyomorban marad, mi pedig nyugodtan alhatunk!

herbafill-3-zonas-anatomiai-reflux-parna

3 Zónás Anatómiai Reflux Párna

Szeretnék többet tudni a reflux párnáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük