Barion Pixel

Amerikai kutatók szerint a savlekötő gyógyszerek alkalmazása gyermekek esetében, növelheti a gyermek légúti fertőzés kialakulásának kockázatát. Ám azok a gyermekek, akik nem szenvednek gyomorégésben, esetükben az asztma súlyosbodása nem figyelhető meg.

Ahogy a kutatás vezetője fogalmazott a savas reflux és az asztma között erős epidemiológiai kapcsolat áll fenn.

Az asztmában és a gastrooesophagealis refluxban (GERD) szenvedő gyermekek betegségeinek vannak közös jellemzői. Az asztmás gyerekeknek gyakran vannak olyan tünetei, mint a refluxban szenvedő gyerekeknek. Felnőtteknél a protonpumpa-gátlók úgy tűnik, hogy segítenek az asztmában szenvedő embereknek, akik szintén gyomor-reflexiós tünetekkel küszködnek, de nem azoknál, akiknek nincs tünete, mint például a gyakori gyomorégés.

A jelenlegi tanulmány szerint 2007 és 2010 között 306 gyermek vett részt a kutatásban 19 orvosi központból az Egyesült Államokban. Az átlagéletkor 11 év volt. Mindegyiküknek súlyosak voltak az asztma tünetei, annak ellenére, hogy inhalált kortikoszteroidokkal kezelték őket.

A gyermekek véletlenszerűen kaptak protonpumpa-gátló tartalmú gyógyszereket (PPI) vagy placebót hat hónapon át. A protonpumpa-gátló tartalmú gyógyszerek dózisa a gyermek súlyán alapult.

asztma pipa

Az asztmás javulást az asztmás kontroll kérdőív változásával értékelték, amely 0 és 6 közötti skálán van. A 0,5-es változás klinikailag jelentősnek tekintik. A tüdőfunkciót is mérték.

Hat hónap elteltével nem volt statisztikailag jelentős különbség a csoportok között. Az asztmás kontroll kérdőív pontszámának átlagos változása csak 0,2 volt, és statisztikailag nem volt szignifikáns változás a tüdőfunkcióban, az életminőségben vagy az asztmás flare-up gyakoriságában.

Azonban a PPI-t szedő gyermekek körülbelül 30 százalékkal nagyobb eséllyel voltak kitéve a légzőszervi fertőzéseknek és a torokfájásos megbetegedésnek. A PPI-k az aktivitással összefüggő csonttörések kockázatában mutatkozó különbséghez is kötődtek, bár a különbség nem volt statisztikailag jelentős.

A PPI-k nem javítják az asztmát azoknál a gyermekeknél, akiknek nincs refluxra jellemző tünete, és valószínűleg nem lesz nagy hasznuk még olyan gyermekeknél sem, akiknek ilyen tüneteik vannak.

A kutatás vezetője elismeri, hogy a kutatás vizsgálata csak egy protonpumpa-gátló tartalmú gyógyszerre (PPI) terjedt ki, ennek ellenére úgy véli, hogy az eredmények igazolni fogják az elmélet helyességét egyéb gyomorsavlekötő gyógyszerek esetében is. Azonban felhívja a figyelmet arra, hogy Amerikában az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a protonpumpa-gátlót (PPI) tartalmazó gyógyszert szedő gyermekek száma.

Pedig ez a gyógyszerfogyasztói szám emelkedése nem indokolt, sőt egyenesen aggasztó.

Ezért azt tanácsolja a szülőknek, hogy konzultáljanak gyermekorvosukkal, akik legjobban értékelhetik az egyes gyermekek klinikai helyzetét. Mert ha a gyermek asztmás, és mégis PPI-t kell hogy szedjen, ez nem hatékony kezelés, ugyanis ezek a gyógyszerek a savas reflux kezelésére engedélyezettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük